Taggar historia prov imorgon!

TYG INDUSTRIN

En stor befolknings ökning vid början av 1700 talet pga. fred och vaccin -> Stor efterfrågan av kläder

* Flygande skytteln: En av det första uppfinningarna inom väveriet som funkade genom att åka på en skena och snabbade upp de 2-4 --> spinnarna hann inte med

* Spinning Jenny: Uppfanns i mitten av 1700 talet och gjorde många förbannade eftersom den var så effektiv -> Folk förlorade jobb. Efter Jenny låg de olika ind. lika igen.

Vattendrivna spinning maskiner --> Industrierna måste bli industrihus istället för att arbetet sköttes hemma hos arbetarna eftersom de måste placeras vid vattnet

1780 - mekaniska vävstolen, det gick upp till 5 -10 ggr snabbare. All framställning av tyger sköttes av mekanik. Nu låg spinningen och vävningen lika igen.

ÅNGMASKINEN - Nu kunde fabrikerna vara där råvarorna fanns istället för vid vattnet.

Newcoms: Användes ibörjan till att pumpa ur vattnet från gruvir och kallades för gruvarbetarens vän. Men den drog mycket bränsle och var stor.

Watts: Den här varianten kunde även driva ett hjul med vevstake och den drog mycket mindre bränsle.

JÄRN FRAMSTÄLLNING

När spinning maskinerna blev ångdrivna kunde de inte längre vara i trä utan måste vara i järn. I början av 1700 talet hade man konstruerat masugnar som kunde rena järnmalmen med hjälp av stenkol.

Men de innehöll för mycket stenkol och kunde endast användas gjutjärn i tex. kaminer, kaniner och grytor.

För att få smidbar kvalitet började man använda träkol, nackdelen med det var att det var dyrt och risken att skogarna försvann var stor. Problemet löstes i slutet av 1700 talet med en metod som kunde framställa smidbart järn med stenkol. Stenkolen och järnkolen finns på sammaställen.

För att exporten skulle bli så billig och enkel som (landsvägarna var väldigt dåliga) möjligt började man gräva kanaler mellan indusrtistäderna.

Mitten av 1800 talet BESSEMER METODEN: Försnabbade framställningen och möjlig gjorde massproduktion men stålet fick en mycket ojämn kvalitetoch krävde ren järnmalm.

1865 MARTIN PROCESSEN: Gav önskad kvalitet och gjorde återanvändning av järnskrot möjlig

1878 TOMAS PROCESSEN: Möjliggjorde att man kunde använda den fosforrika järnmalmen också kunde användas. Den ger också den värdefulla biprodukten konstgödsel.

Carnegie gjorde så att USA gick om UK i att framställa stål i storskallig produktion. --> billigare stålpriser -> stål kan användas till allt möjligt

Mellan 1700 till slutet av 1800 taket var UK den ledande industrinationen. Vid sekelskiftet 1900 var de som störst.

INDUSTRIALSIMENS FÖLJDER

Flera hundratals vävare blev arbets lösa av när de sk. maskindrivna vidundrerna gjorde sitt intåg på marknaden. Det skedde en urbanisering pga. av jakten på jobb. Bostäderna bygdes i snabb takt och ofta planlöst och dåligt. Resultatet blev dragiga, kalla och fuktiga hus där rent rinnande vatten saknades.

Oftast hade en familj bara tillgång till ett rum med kokmöjligheter. Men med trångboddheten kom politiska åsikter lättare. Efterhand gjordes förbättringar så som rinnande vattenoch avlopp.

Ibörjan av 1800 kom gasen till gatlyktorna men den var farlig på grund av exposions risken. Därför var det med glädje de tog emot glödlampan (Han ledde electrisk ström genom en tråd av kol i ett luftfritt glashölje) av Thomas Alva Edison (tog patent på över 100 uppfinningar, som liten räddade han en pojke och fick en i belöning en telegraf lektion och blev mycket duktig på det)

Siemens skapade det första elverket genom att koppla en ångmaskin till en generator i slutet av 1800 talet.

PGA urbaniseringen blev arbetsöverflödet i städerna stort och arbetstagarna började anställa kvinnor och barn eftersom de var så mycket billigare i drift, de behövde inte full lön. Från sex års åldern kunde de föras ner i gruvor med 12-14h dagar och det var nödvändigt att alla i familjen arbetade för att få ihop pengar till mat och hyra.

Fackföreningar var till en början förbjudna i strobrittanien men 1825 tilläts dem och kampen mot kortare arbetstider och inget barnarbete gav resultat. 1833 Förbjöds nattarbete för minderåriga och såsmåning om även också gruvarbete för barn under tio och arbetstiden för kvinnor och barn blev max 10 h. Tillslut förbjöds allt barnarbete i gruvorna trots att en del ansåg att det var fel att staten la sig i vilka som jobbade var och hur länge.

Trots lagarna fortsatte barnarbetet en bra stund in på 1900 talet, företagen ville ha den billiga arbetskraften och föräldrarna behövde pengarna. Eftersom arbetarna var så beroende av sitt jobb kunde arbetsgivarna pressa ner lönen till minimal, sa man upp sig fanns det alltid ett dussin som kunde ta över.

Så fackföreningarna bildades för att tillsammans bli starkare mot arbetsgivaren. De som jobbade inom samma yrke och hade samma problem gick tillsammans till en förening.

Strejk – Arbetarnas vapen. De innebar att i stort sätt alla arbetare sket i arbetet och när det var så stora massor kunde de inte bli avskedade.
Lockout – Arbetsgivarnas vapen. Det innebar att alla arbetare stängdes ute från arbetet.

Ibörjan av 1900 talet var det flera ”krig” där allt utom sjukvården stängdes.

KARL MARX skrev ”det kommunistiska manifestet” med Friedrich Engels år 1848. Hans drömsyn på sammhället var att staten skulle äga alla produktions medel, industrier, gruvor, jordbruk osv. Eftersom nu var det så här enligt honom:
Borgarna är bara ute efter vinning och utnyttjar proletärerna (arbetarna). Tillslut kommer all egendom samlas hos ett fåtal rika borgare. Arbetarna blir allt fler och fattigare. Men tillslut kommer det att leda till en revolution. Arbetarna tar maketen och ett nytt klasslöst samhälle uppstår. Absolut drömdrömmen var att det skulle bli ett samhälle utan pengar, att det inte skulle finnas något överflöd av någonting.

Efter Marx död delades kommunisterna i två delar. Socialismen och kommunismen.

Kommunisterna körde helt Marx race med revolutions planer.
Socialisterna kämpade för allmän rösträtt, fackföreningarnas införande och förbättrade förhållande UTAN revolution.


Det är nog tur att Marx drömdröm ide inte gick i uppfyllelse! Livet skulle vara allt bra tråkigt då, alla ser likadana ut och inget speciellt alls skulle finnas.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0